Diete za zdravje

Dieta pri kronični okvari trebušne slinavke

Kakšno dieto izbrati?

Ogljikovi hidrati in beljakovine

Zaradi kronične okvare trebušne slinavke (kroničnega pankreatitisa) je prizadeta prebava maščob. Zato je dovoljeno omejeno uživanje maščob, predvsem rastlinskega izvora, ki vsebujejo veliko
nenasičenih maščobnih kislin (rastlinska olja) in maščobe s srednje dolgimi verigami maščobnih kislin (npr. olje MCT in sorodni nadomestki). Izbirati moramo hrano bogato z ogljikovimi hidrati, brez vlaknin, vsaj s 60 do 80 gramov beljakovin dnevno (polovica naj bo živalskega izvora).

Toda pozor! Če imamo ob kroničnem pankreatitisu tudi zelo pogosto spremljevalko – sladkorno bolezen, je dopustno le 50% ogljikovih hidratov v prehrani. V takem primeru moramo pankreatično dieto prilagoditi diabetični dieti.

Za vaše zdravje gre!

Dnevnik prehrane

Priporočamo 4-6 manjših obrokov dnevno, hrano uživajte počasi in jo dobro prežvečite. Pijte manj tekočin, izogibajte se pitju hladnih pijač in pitju med obroki. Hrana naj bo primerne temperature. Hrano pretežno kuhajte in dušite, v primeru
pečenja uporabite minimalno količino olja.

Seznam dobrodošlih in odsvetovanih živil vzemite samo kot splošno usmeritev za izbor prehrane. Dieta pri kroničnem pankreatitisu je dokaj individualna. Zato jejte predvsem tisto kar vam odgovarja in vodite dnevnik, da boste lažje ugotovili, kateri “dietetni prekrški” so vam še posebej škodili.

Zapomnite si! Ne uživate alkohola in izogibate se kraljevskih pojedin. Ni vredno!

Dobrodošla živila

  1. vse vrste mladega mesa brez vidne maščobe, pusta kuhana šunka;
  2. posnete juhe ali enolončnice, brez prežganja;
  3. mleko in mlečni izdelki z manj maščobe, manj masne siri, posneta skuta;
  4. mlada zelenjava (po možnosti kuhana), solate z dobrim zeliščnim oljem ali sokom limone, kuhan krompir ali pire s posnetim mlekom;
  5. prepečenec, en dan star kruh, testenine brez jajc;
  6. pšenično bela moka, pšenični in koruzni zdrob, riž, riževa moka;
  7. banane, olupljeno sadje, ki ne napenja, kompoti, sadni sokovi, čežana, med, marmelada;
  8. beljakov biskvit, medeno pecivo, piškoti, pudingi na posnetem mleku, nemastni narastki;
  9. sončnično in olivno olje, blage domače začimbe;
  10. zeliščni čaji, sokovi iz sadja in zelenjave, žitna kava, mešani mlečni napitki, mineralne vode brez CO2.

Spet pazljivo, če ste sladkorni bolnik spoštujte tudi diabetično dieto.

Odsvetovana živila

  1. mastno in prekajeno meso, mastne klobase, slanina, salame, paštete, drobovina, meso in ribe iz pločevink, svinjska mast, ocvirki, zaseka;
  2. pečeno in panirano meso, prav tako surovo ali ne povsem prepečeno meso;
  3. vse mastne, močno začinjene juhe ali enolončnice;
  4. maslo, polnomastni mlečni izdelke in mleko, začinjeni ali mastni siri, sladoled, kisla in sladka smetana;
  5. surovo sadje, ki napenja, suho sadje, lešniki, orehi;
  6. groba surova zelenjava, stročnica, čebula, praženo in pečeno ali zelenjavo pripravljeno z majonezo;
  7. sveži kruh, v olju pečene sladice (krofi, miške), torte, potice;
  8. rumenjak, jajčne kreme, majoneza;
  9. žganci, štruklji, kaše, cmoki, ješprenj;
  10. močne ali ostre začimbe, vegeta, jušne kocke, gobe, hren, gorčico;
  11. vse vrste alkohola, močne kave, pravi čaji, gazirane pijače.
Spet pazljivo, če ste sladkorni bolnik spoštujte tudi diabetično dieto.

Priporočeni načini kuhanja

Še tako zdrava hrana bo škodljiva, če jo pripravimo na napačen način (cvretje in drugo dodajanje maščob). Zato svetujemo naslednje načine priprave hrane:
  1. kuhanje nad soparo,
  2. kuhanje v majhni količini vode,
  3. kuhanje pod zvišanim pritiskom,
  4. dušenje v lastnem soku
  5. kuhanje ali pečenje v aluminijasti foliji,
  6. pečenje z zelo majhno količino dodanega olja.
Ni se potrebno odpovedati svojim najljubšim jedem, le prilagoditi recept, da bo bolj zdrav in ne bo škodil zdravju.