Diete za zdravje

Dieta pri boleznih žolčnika in žolčevodov

Prilagoditev diete

Pot do varovalne diete

Pri kroničnem vnetju žolčnika ter drugih boleznih žolčnika in žolčevodov (z žolčnimi kamni ali če jih ni) je varovalna prehrana zelo pomembna. Pri akutnem obolenju žolčnika in neposredno po napadu žolčnih kamnov se morate držati izrazito stradalne in postne diete. Dva do tri dni uživajte čaj po požirkih (kamilični). Po tem premoru samo s čajem in ko se stanje nekoliko umiri, preidemo na strogo dieto. Po odmoru s čajem postopoma začnemo uživati sluzaste juhe (npr. razkuhan riž na vodi ), razkuhane ovsene kosmiče, polovično posneto mleko ( pol vode, pol mleka ), pire krompir, kuhane drobne testenine…Uporabljamo zelo malo maščob, prav tako sladkorja in zelo zmerno solimo. Namesto kruha, dajemo prepečenec ali kekse. Za žejo razredčene sadne sokove, kompotno vodo, še vedno najboljše čaj. Z izboljšanjem  preidemo na blažjo žolčno dieto. Zdaj že lahko uživamo krompir, kuhano mlado meso, malo maščob (max 6 žličk na dan). Po nekaj dnevih ali tednu preidemo na trajno varovalno dieto. Prehrana naj bo uravnotežena z zadosti beljakovin, sadja in zelenjave.
Naš žolč ne mara količinsko prebogate, premastne in presladke hrane.
Za vaše zdravje gre!

Dobrodošla živila

  1. kruh, žitni izdelki, riž, krompir, testenine brez jajc;
  2. razne vrste pustega mesa (npr. perutnina), maščobe le do dopustne količine;
  3. samo posneto mleko;
  4. zelenjava ( kuhana in surova, sveža in mlada ), stročnice samo v majhnih količinah, nujno dobro kuhane in pretlačene.
Zapomnite si! Obroki naj bodo manjši, zato pa pogostejši.

Odsvetovana živila

  1. zelo mastno meso, ribe, perutnina, gos, puran, raca, jetra, slanina, konzervirano meso;
  2. močno začinjena hrana;
  3. kvašeno testo, žganci, svaljki;
  4. rumenjak, polnomastno mleko, smetana ali tovrstni mlečni izdelki;
  5. ocvrte jedi, mastne jedi ali jedi z veliko olja, masti, margarine, masla, majoneze;
  6. vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc;
  7. suho sadje, orehi, lešniki, mandlji.
Vaš želodec v resnici ni ljubitelj močno začinjene in mastne hrane. Upoštevajte njegove želje.