Diete za zdravje

Dieta pri dermatitisu

Pomoč pri vaši diagnozi

Raziskave kažejo, da lahko prehrana pomembno vpliva na simptome dermatitisa. Ena izmed ključnih prehranskih strategij vključuje uporabo probiotikov. Sistematični pregled je pokazal, da jemanje probiotikov lahko izboljša klinično stanje bolnikov z atopijskim dermatitisom, zmanjšuje srbenje in izboljšuje kakovost življenja.

Poleg probiotikov lahko tudi protivnetna prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, svežim sadjem in zelenjavo, pomaga zmanjšati vnetje kože. Študije kažejo, da so ribe, kot so losos in skuša, ter zelenjava, kot so špinača in borovnice, koristne za zmanjšanje vnetj

Za vaše zdravje gre!

Ključ za dieto pri dermatitisu je uživanje protivnetnih in svežih živil, ki podpirajo zdravje kože in zmanjšujejo vnetje, ter izogibanje živilom, ki lahko sprožijo ali poslabšajo simptome. Pomembno je tudi ohranjanje hidracije in uživanje probiotičnih živil za podporo zdrave črevesne flore.

Priporočena živila

  • Losos
  • Skuša
  • Sardine
  • Lanena semena
  • Chia semena
  • Orehi
  • Borovnice
  • Jagode
  • Špinača
  • Ohrovt
  • Brokoli
  • Polnozrnat kruh
  • Polnozrnate testenine
  • Rjavi riž
  • Kvinoja
  • Kislo zelje
  • Kimči
  • Olivno olje
  • Avokado
  • Voda
  • Zeliščni čaji

Odsvetovana živila

  • Mlečni izdelki
  • Oreščki
  • Jajca
  • Soja
  • Predelana hrana
  • Transmaščobe
  • Nasičene maščobe
  • Sladkor
  • Umetna sladila
  • Citrusi (pri nekaterih oblikah dermatitisa)
  • Živila, bogata z nikljem (npr. čokolada, soja, lešniki)
  • Alkohol
  • Začinjena hrana
  • Ocvrta hrana
 

Pomembno je, da redno uporabljate vlažilce za ohranjanje hidracije kože, obvladujte stres in se izogibajte praskanju, saj to lahko poslabša stanje kože in vodi do okužb. Prav tako nosite mehka, bombažna oblačila, se izogibajte ekstremnim temperaturam in uporabljajte probiotična živila ter omega-3 maščobne kisline za zmanjšanje vnetja​.