Pametna odločitev

Cepite se

Pametni se cepijo​

Cepljenje varuje pred hudimi boleznimi

Cepljenje varuje zdravje in rešuje življenja vsepovsod po svetu. To je resnica.

Ali lahko cepivo povzroči avtizem ali nenadno smrt dojenčkov? Ne, to enostavno ni res. Znanstveniki v resnici niso našli nobenih dejanskih povezav med temi stanji in cepivi. Ali lahko zaradi cepiva zbolimo? Malo verjetno. Lahko pa se pojavijo stranski učinki, kot npr. blaga vročina ali boleča roka, v katero so vas cepili. Hujše reakcije so redke. Na kratko. Veliko bolj tvegano je stakniti bolezen kot pa se zoper njo cepiti.

 

Pametni se cepijo

Cepite se proti gripi

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, saj se virus se z lahkoto širi med prebivalci. Zato je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: ostati doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo; temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje in ga zato priporočamo vsem, še zlasti pa ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice in njihovi družinski člani ter posamezniki pred odhodom na bolnišnično zdravljenje. 

Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Pri najbolj ogroženih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.