Diete za zdravje

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB)

Prilagoditev diete

Splošna dieta

V nadaljevanju predstavljamo dieto, ki preprečuje ali zmanjša povratek želodčne kisline iz želodca v požiralnik in navzgor proti grlu in žrelu. Prosimo upoštevajte, da vsa živila ne vplivajo enako na posameznika in njegovo izločanje želodčne kisline. Zato dieto prilagodite lastnim izkušnjam z različnimi vrstami hrane in pijač.
Pomagata primerna telesno težo in gibanje. Opustite kajenje. Izogibajte se nošenju tesnih oblačil v pasu, sklanjanju in globokemu pripogibanju. Počivajte in spite z vzdignjenim zgornjim delom telesa.
Za vaše zdravje gre!

Dobrodošla živila

  1. posneto mleko, mlečni izdelki z največ 2% maščobe;
  2. zelenjava, pripravljeno brez maščob;
  3. jabolka, jagodičasto sadje, melona, banane, breskve;
  4. kruh z malo maščobe, polnozrnati izdelki, testenine;
  5. pusto meso, perutnina brez kože;
  6. juhe pripravljene brez prežganja, brez dodatkov maščob, najbolje zelenjavne;
  7. vse ostale začimbe, ki niso odsvetovane, sol v zmernih količinah;
  8. vse oblike sladic, vendar z majhno vsebnostjo maščob (<3g/kos);
  9. sokovi, voda, zeliščni čaji brez kofeina in mete.
Zapomnite si! Ne uživate alkohola in izogibate se kraljevskih pojedin. Ni vredno!

Odsvetovana živila

  1. polnomastno mleko, mlečne izdelki (dovoljeno z največ 2% maščob);
  2. ocvrta zelenjava, zelenjavne omake, paradižnik, kumarice;
  3. agrumi (limone, pomaranče, grenivke), ananas;
  4. mlečni in mastni kruh;
  5. vse živalske (tudi perutninska maščoba) in rastlinske maščobe;
  6. kremne, goveje, piščančje, kisle juhe;
  7. začimbe kot so: feferoni, čili, curry, česen čebula, rdeča paprika, poper.
  8. čokolada, pepermint, na maščobi pripravljene sladice (krofi, miške…);
  9. alkohol, kava z ali brez kofeina, močan ruski ali zeleni čaj, gazirane pijače;
Vaš želodec v resnici ni ljubitelj močno začinjene in mastne hrane. Upoštevajte njegove želje.

Priporočeni načini kuhanja

Še tako zdrava hrana bo škodljiva, če jo pripravimo na napačen način (cvretje in drugo dodajanje maščob). Zato svetujemo naslednje načine priprave hrane:
  1. kuhanje nad soparo,
  2. kuhanje v majhni količini vode,
  3. kuhanje pod zvišanim pritiskom,
  4. dušenje v lastnem soku
  5. kuhanje ali pečenje v aluminijasti foliji,
  6. pečenje z zelo majhno količino dodanega olja.
Pripravljena hrana naj bo mehka, lahka in ne sme povzročati zaprtja. Postrežena jed naj ne bo niti prevroča, niti ledeno mrzla.
Ni se potrebno odpovedati svojim najljubšim jedem, le prilagoditi recept, da bo bolj zdrav in ne bo škodil zdravju.