Diete za zdravje
Dieta z normalnim vnosom kalcija
Minerali
Pomen kalcija
Kalcij je glavni mineral s pomembno vlogo za naše kosti in zobe ter v številnih presnovnih procesih v telesu.
Pomanjkanje kalcija lahko povzroča izgubo kostne gostote (osteoporozo) v obdobju odraslosti, kar privede do pogostejših zlomov kosti.
Ljudje, ki imajo nizek prehranski vnos kalcija, so bolj nagnjeni tudi k raku črevesja in dojke ter povišanemu krvnemu pritisku.
Priporočen dnevni vnos kalcija za odrasle je med 1000 in 1200 mg

Za vaše zdravje gre!

Vir kalcija
Dobri viri kalcija so mleko in mlečni izdelki (če se le da v nepredelani obliki) – uživajte predvsem fermentirane mlečne izdelke kot so domača sirotka, kefir, pinjenec, skuta, jogurt.
Pomembni rastlinski viri kalcija so:
- brokoli, zelje, kitajsko zelje, ohrovt, koromač, por in tofu (pripravljen s kalcijevim sulfatom),
- suhe fige, suhe slive, dateljni in tudi murve, jagode, kosmulje in borovnice,
- mandeljni, brazilski oreščki, lešniki in sezam (najboljše jih je pred zaužitjem namakati v vodi vsaj dve uri, da se izločijo zaviralne snovi – fitati);
- mandljev in sojin napitek (obogaten s kalcijem).
Iz prehranskih dodatkov, ki vsebujejo kalcijeve soli, npr. laktat, citrat, karbonat ali glukonat, se kalcij absorbira približno enako dobro kot iz mleka in mlečnih izdelkov (25 – 30 %).
Kalcij in ledvični kamni
Visoke koncentracije oksalata in kalcija v urinu so poglaviten vzrok za nastanek kalcij oksalatnih ledvičnih kamnov, ki so najpogostejša vrsta ledvičnih kamnov. Novejše raziskave so pokazale tesno povezavo med zadostnim vnosom kalcija (1000-1200 mg na dan) in zmanjšanim tveganjem za nastanek kalcij oksalatnih ledvičnih kamnov. Kalcij namreč v prebavnem sistemu z oksalatom tvori netopne komplekse, ki se izločijo iz telesa.

Tabela vsebnosti kalcija v posameznih živili
V nadaljevanju je tabela vsebnosti kalcija v posameznih živilih. Z njo si lahko pomagate pri načrtovanju prehrane za zadosten dnevni vnosa kalcija, to je 1000-1200 mg na dan. V tabeli so
navedena posamezna živila, velikost ene porcije ter vsebnost kalcija v miligramih (mg) v posamezni porciji določenega živila. Živila označena z zvezdico (*), so živila z visoko vsebnostjo kalcija, ki jih
poizkušajte enakomerno razporediti v svoje dnevne obroke.
Mleko, mlečni izdelki, rastlinski napitki
Meso, ribe in jajca
Stročnice
Škrobna živila
Zelenjava
Sadje
Deserti
Oreški in semena
živilo | porcija | kalcij (mg) |
mleko, polposneto* | 200 ml | 240 |
mleko, posneto* | 200 ml | 244 |
mleko, polnomastno* | 200 ml | 236 |
čokoladno mleko | 200 ml | 54 |
ovčje mleko | 200 ml | 380 |
sojino mleko | 200 ml | 26 |
sojino mleko, obogateno s Ca | 200 ml | 240 |
rižev napitek | 200 ml | 22 |
ovsen napitek | 200 ml | 16 |
mandljev napitek | 200 ml | 90 |
jogurt z okusom* | 150 g | 197 |
jogurt s sadjem* | 150 g | 169 |
jogurt, navaden* | 150 g | 207 |
trdi siri (čedar, ementalec, parmezan, gauda,…)* | 30 g | 240 |
sveži siri (skuta, rikota, maskarpone)* | 200 g | 138 |
mehki siri (Camembert, Brie,..)* | 60 g | 240 |
feta sir* | 60 g | 270 |
mocarela* | 60 g | 242 |
kremni siri* | 30 g | 180 |
smetana/td> | 30 ml | 21 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
jajce | 50 g | 27 |
rdeče meso | 120 g | 7 |
piščanec | 120 g | 17 |
ribe | 120 g | 20 |
tuna (v pločevinki | ) 120 g | 34 |
sardine (v pločevinki) | 60 g | 240 |
prekajen losos | 60 g | 9 |
morski rakci, kozice | 150 g | 45 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
leča | 80 g surove/200 g kuhane | 40 |
čičerika | 80 g surove/200 g kuhane | 99 |
bel fižol* | 80 g surove/200 g kuhane | 132 |
rdeč fižol | 80 g surove/200 g kuhane | 93 |
stročji fižol | 90 g kuhanega | 50 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
testenine, kuhane | 180 g | 26 |
riž, kuhan | 180 g | 4 |
krompir, kuhan | 240 g | 14 |
bel kruh 1 kos | 40 g | 6 |
polnozrnat kruh 1 kos | 40 g | 12 |
kosmiči (muesli) | 50 g | 21 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
zelena solata | 50 g | 19 |
ohrovt | 50 g, surovega | 32 |
zelje, dušeno | 150 g | 72 |
cvetača, dušena | 54 g | 9 |
kitajsko zelje (bok choy) | 50 g, surovega | 20 |
brokoli, surov | 120 g | 112 |
zelena, surova | 40 g | 16 |
regrat* | 105 g | 147 |
rdeča pesa, v konzervi | 170 g | 26 |
rdeča pesa, kuhana | 50 g | 8 |
rabarbara | 120 g, surove | 103 |
korenje | 120 g, surovega | 36 |
paradižnik | 120 g, surovega | 11 |
paprika, rdeča | 119 g | 8 |
špinača, surova | 30 g | 30 |
buča (zimska) kuhana, pečena | 205 g | 45 |
bučke, pečene | 205 g | 45 |
čebula 1 cela | 110 g | 25 |
česen | 100 g | 181 |
bambusovi vršički (v pločevinki) | 131 g | 10 |
artičoke, kuhane | 120 g | 25 |
beluš, kuhan | 40 g | 14 |
kreša* | 120 g, surove | 188 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
pomaranča | 150 g | 60 |
acai jagode* | 100 g | 260 |
suhe fige* | 100 g | 162 |
dateljni | 100 g | 64 |
limona | 100 g | 15 |
jabolko | 120 g | 6 |
banana | 150 g | 12 |
marelica 3 kosi | 120 g | 19 |
rozine | 40 g | 31 |
suhe fige | 60 g | 96 |
avokado, surov | 28 | 4 |
mango, surov 1 kos | 207 g | 23 |
melona, surova | 160 g | 14 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
jajčna krema iz mleka, z vanilijo* | 120 g | 111 |
sladoled, vanilija* | 100 g | 124 |
puding, vanilija* | 120 g | 120 |
rižev puding* | 200 g | 210 |
palačinke | 80 g | 62 |
skutina torta* | 200 g | 130 |
vafelj | 80 g | 47 |
živilo | porcija | kalcij (mg) |
mandlji | 30 g | 75 |
orehi | 30 g | 28 |
lešniki | 30 g | 56 |
brazilski oreščki | 30 g | 28 |
sončnična semena | 32 g | 22 |