Diete za zdravje
Hipolipidna dieta
Obvarujte se kroničnega vnetja
Zgodba o dveh vrstah maščob

Za vaše zdravje gre!

Kronično vnetje
Znanstveno je dokazano, da se lahko kronično vnetje spremeni v tihega ubijalca, ki prispeva k srčno-žilnim boleznim, raku, sladkorni bolezni in drugim boleznim. Maščoba igra ključno vlogo pri vašem zdravju. Gre za ključno sestavino naših celic ter pomemben vir energije in našemu telesu pomaga absorbirati določene vitamine in minerale. Maščoba je pomembna tudi za strjevanje krvi in gibanje mišic.
Toda pozor, potrebujemo pravo vrsto maščob. To še posebej velja, ko gre za zdravje srca. Čeprav znanost še ni pojasnila vsega, je že dolgo jasno, da lahko velike količine povečajo raven skupnega holesterola (vključno s “slabim” holesterolom LDL). To pa lahko povzroči aterosklerozo, obliko bolezni krvnih žil, ki lahko povzroči srčni napad in možgansko kap. Zato pazimo, da je nasičenih maščob manj kot 10 % dnevnih kalorij.
Dobrodošla živila
- Oves – enostaven prvi korak k zniževanju holesterola je za zajtrk skledo ovsenih kosmičev.
- Polnozrnate žitarice (ječmen) – zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni s pomočjo topnih vlaknin.
- Jajčevci – nizkokalorična zelenjava in dober vira topnih vlaknin.
- Fižol -še posebej bogat s topnimi vlakninami.
- Oreščki – uživanje oreščkov lahko za 5% zniža LDL.
- Jabolka, grozdje, jagode, citrusi – bogati s pektinom, ki znižuje LDL.
- Olivno olje namesto masla, masti ali ostankov pri kuhanju ali pri mizi.
Pretežno vegetarijanska prehrana in prehrana z minimalno sladkarij bistveno znižujeta LDL, trigliceride in krvni tlak.


Odsvetovana živila
- mastno meso, slanina, ocvirki in drobovina
- predelane mesnine (obarjene in suhe salame, hrenovke, mesni sir, paštete)
- vse ocvrte jedi (vključno z ocvrto zelenjavo)
- bel kruh, listnato in masleno testo, palačinke
- lignji, raki, školjke
- pikantni siri
- jušni koncentrati, pripravljene jedi u veliko soli in ojačevalcev okusa
- vse vrste sladkarij (tortice, kremne rezine, krofi, bomboni, sladkani kompoti, vroča čokolada)
- alkoholne, predvsem žgane pijače, likerji
Večina ljudi lahko poje do sedem jajc tedensko brez povečanja za srčnožilne bolezni. Vendar ne, če ste sladkorni bolnik, in seveda obvezno brez masti, slanine in podobnih dodatkov. Ravno ti dodatki so dali jajcem slab sloves.
Priporočeni načini kuhanja
- kuhanje nad soparo,
- kuhanje v majhni količini vode,
- kuhanje pod zvišanim pritiskom,
- dušenje v lastnem soku
- kuhanje ali pečenje v aluminijasti foliji,
- pečenje z zelo majhno količino dodanega olja.
