Diete za zdravje

Hipolipidna dieta

Obvarujte se kroničnega vnetja

Zgodba o dveh vrstah maščob

Živila brez maščobe, nizka vsebnost maščob, dobre maščobe, slabe maščobe. Prehranske maščobe imajo dolg in pogosto zmeden sloves. Kaj torej sodi v zdravo prehrano in lahko pomaga zdravju, še posebej srcu in ožilju? Tukaj so dejstva o maščobah. Obstajata dve vrsti maščob: nasičene in nenasičene. (brali boste tudi o tretji vrsti: trans maščobah, ki pa je bila v Evropski uniji izločena iz živil ali drastično zmanjšana.) Nasičene se štejejo za “slabo” maščobo. Največ ga najdemo v živalskih proizvodih, kot sta govedina in svinjina, ter mlečnih izdelkih, kot so maslo, smetana in sir. Hitra hrana in predelana hrana sta drugi viri.
Za vaše zdravje gre!

Kronično vnetje

Znanstveno je dokazano, da se lahko kronično vnetje spremeni v tihega ubijalca, ki prispeva k srčno-žilnim boleznim, raku, sladkorni bolezni in drugim boleznim. Maščoba igra ključno vlogo pri vašem zdravju. Gre za ključno sestavino naših celic ter pomemben vir energije in našemu telesu pomaga absorbirati določene vitamine in minerale. Maščoba je pomembna tudi za strjevanje krvi in ​​gibanje mišic.

Toda pozor, potrebujemo pravo vrsto maščob. To še posebej velja, ko gre za zdravje srca. Čeprav znanost še ni pojasnila vsega, je že dolgo jasno, da lahko velike količine povečajo raven skupnega holesterola (vključno s “slabim” holesterolom LDL). To pa lahko povzroči aterosklerozo, obliko bolezni krvnih žil, ki lahko povzroči srčni napad in možgansko kap. Zato pazimo, da je nasičenih maščob manj kot 10 % dnevnih kalorij.

Dobre nenasičene maščobe pomagajo znižati ravni LDL in obvladovati “dobre” ravni HDL. Rezultati raziskave pri več kot sto tisoč ljudeh so pokazali, da imajo ljudje, ki so jedli največ nenasičenih maščob, 12 % manj možnosti za možgansko kap.

Dobrodošla živila

  1. Oves – enostaven prvi korak k zniževanju holesterola je za zajtrk skledo ovsenih kosmičev.
  2. Polnozrnate žitarice (ječmen) – zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni s pomočjo topnih vlaknin.
  3. Jajčevci – nizkokalorična zelenjava in dober vira topnih vlaknin.
  4. Fižol -še posebej bogat s topnimi vlakninami.
  5. Oreščki – uživanje oreščkov lahko za 5% zniža LDL.
  6. Jabolka, grozdje, jagode, citrusi – bogati s pektinom, ki znižuje LDL.
  7. Olivno olje namesto masla, masti ali ostankov pri kuhanju ali pri mizi.

Pretežno vegetarijanska prehrana in prehrana z minimalno sladkarij bistveno znižujeta LDL, trigliceride in krvni tlak.

Odsvetovana živila

  1. mastno meso, slanina, ocvirki in drobovina
  2. predelane mesnine (obarjene in suhe salame, hrenovke, mesni sir, paštete)
  3. vse ocvrte jedi (vključno z ocvrto zelenjavo)
  4. bel kruh, listnato in masleno testo, palačinke
  5. lignji, raki, školjke
  6. pikantni siri
  7. jušni koncentrati, pripravljene jedi u veliko soli in ojačevalcev okusa
  8. vse vrste sladkarij (tortice, kremne rezine, krofi, bomboni, sladkani kompoti, vroča čokolada)
  9. alkoholne, predvsem žgane pijače, likerji

Večina ljudi lahko poje do sedem jajc tedensko brez povečanja za srčnožilne bolezni. Vendar ne, če ste sladkorni bolnik, in seveda obvezno brez masti, slanine in podobnih dodatkov. Ravno ti dodatki so dali jajcem slab sloves.

Priporočeni načini kuhanja

Še tako zdrava hrana bo škodljiva, če jo pripravimo na napačen način (cvretje in drugo dodajanje maščob). Zato svetujemo naslednje načine priprave hrane:
  1. kuhanje nad soparo,
  2. kuhanje v majhni količini vode,
  3. kuhanje pod zvišanim pritiskom,
  4. dušenje v lastnem soku
  5. kuhanje ali pečenje v aluminijasti foliji,
  6. pečenje z zelo majhno količino dodanega olja.
Ni se potrebno odpovedati svojim najljubšim jedem, le prilagoditi recept, da bo bolj zdrav in ne bo škodil zdravju.