Nujno navodilo

Hitri antigen testi

Hitri antigen testi

Ordinacija Studio R izvaja hitre antigen teste in PCR teste

V Sloveniji za testiranje uporabljamo hitre antigen in PCR teste za ugotavljanje okužbe s koronavirusom. Ordinacija Studio R v Horjulu in na Vrhniki je ena od pooblaščenih točk za izvajanje tovrstnih testov.

S sklepom ministra za zdravje št. 181-173/2020/58 je ordinacija Studio R d.o.o. pooblaščena za izvajanje hitrih antigen testov.

IZVAJAMO HITRE ANTIGEN TESTE

V času bivanja v karanteni upoštevajte obvezna navodila

TEST V 3 KORAKIH

Kako do testa?
Enostavno v treh korakih.


  1. Obvezno vnaprej vi, vaš zdravnik ali vaš delodajalec pokličite našo ordinacijo. Pogovorili se bomo z vami in dodelili točen čas prihoda.
  2. Ob dogovorjeni uri pridete pred ordinacijo (ne vstopate, test se opravi skozi okno) v Horjulu ali na Vrhniki. Prijazna medicinska sestra vam bo odvzela bris. Ne bojte se. Ni tako zelo neprijetno in samo malce zapeče.
  3. Doma počakate, da vas v roku pol ure kontaktiramo in sporočimo rezultat. Pisni izvid v slovenščini in angleščini dobite tudi po elektronski pošti.

VRSTE TESTOV

Poznamo več vrst testov. S pomočjo brisa iz nosu ali grla se izvajata dva različna testa: PCR in hitri AGT test.

Angleška kratica PCR pomeni polymerase chain reaction ali slovensko verižno reakcijo s polimerazo. Test se izvaja v laboratoriju in je precej zanesljiv. Zato velja za zlati standard testiranja. Vendar pa vzame svoj čas in rezultate dobite šele naslednji dan.

Hitri AGT test se izvaja z metodo imunokromatografije. Rezultate dobimo hitro, že v manj kot pol ure. So pa nekoliko manj zanesljivi od PCR testa.

DELOVANJE HITREGA ANTIGEN TESTA

Kako delujejo hitri antigen testi?

Precej globoko v nos medicinska sestra potisne posebno palčko. To naredi v nekaj kratkih sekundah. Malce je neprijetno in malce zapeče. Koliko bolji je odvisno od tega, kako občutljivo nosno sluznico imate. Večji strah je povsem odveč. Ne bojte se. Teorije, da odvzem brisa poškoduje sinuse ali celo možgane so povsem napačne. Lahko pa nosnica čisto malce zakrvavi. To je vse.

Palčka se zatem za približno minuto potisne v epruveto z reagenti. Zatem pa se nekaj kapljic nanese na posebno testno ploščico in v približno 15 minutah se na tablici pokaže rezultat testa.

Rezultat je lahko pozitiven. Potrjena je okužba s koronavirusom. Rezultat je lahko negativen. V odvzetem brisu ni prisotnosti koronavirusa. V redkih primerih je test neveljaven in ga je potrebno ponoviti.

Po ugotovitvah slovenskih in tujih strokovnjakov so testi malce manj zanesljivi. Občutljivost in specifičnost se gibljeta nekje med 90 in 98 odstotki.Če malce poenostavimo. Pozitivni rezultat je praktično vedno pravilen in deleže lažnih pozitivnih rezultatov je zelo majhen. Negativen rezultat je lahko tudi napačen, saj test slabše zaznava okužbo pri ljudeh, ki nimajo simptomov. Vsekakor pa je test zaradi hitrosti in uporabnosti koristen pripomoček v boju zoper epidemijo.