Zasebnost in zaupnost sta nepogrešljivi.

Varstvo podatkov

Medicinski podatki

Skrbno s podatki

Pri nas skrbno varujemo vaše osebne podatke. Vse naše osebje je s hipokratovo zaprisego vezano k molčečnosti in tudi pogodbeno zavezano k varstvu podatkov. Vsi se stalno usposabljamo na področju varstva podatkov, zasebnosti in informacijske varnosti.

Veliko večino podatkov shranjujemo digitalno v sodobno rešitev za elektronski zdravstveni karton, kjer so podaki varno shranjeni v oblaku. Tehnična varnost je, podobno kot npr. v e-bančništvu ali e-upravi, zagotovljena z uporabo šifriranja in elektornskih podpisov ter spoštovanjem družine standardov ISO 27000.

Zaupnost in zasebnost sta v zdravstvu izjemnega pomena.

Zares zasebno za občutjive primere

Žal je državni zbor nekritično sprejel zakonske dopolnitve glede centralnih obdelav zdravstvenih podatkov na ZZZS in NIJZ. Zato vam takrat, ko gre za obtuljive zadeve, za ohranitev zasebnosti lahko svetujemo samo naslednje:

  • odločite se za samoplačniško zdravstveno storitev; v nasprotnem primeru bo diagnoza romala v centrano evidenco ZZZS;
  • za občutljiva zdravila zahtevajte samoplačniški beli recept in ga v lekarni dvignite ne da bi predložili zdravstveno kartico; v nasprotnem primeru bo vsakdo, ki prebere vašo zdravstveno kartico, lahko videl, katero zdravilo vam je bilo predpisano.

Ne popuščamo velikemu bratu

Državni organi in zavarovalnice vse pogosteje zahtevajo podatke iz zdravstvenih kartonov. Naš tim medicinskih in pravnih strokovnjakov skrbno preveri vsako zahtevo za posredovanje podatkov ter jo v vseh razen izrecno zakonsko določenih primerih odločno zavrne.

Država želi centralno zbirati vedno več zdravstvenih podatkov. Verjamemo, da eZdravje lahko poveča kakovost zdravljena, vendar morajo v digitalnem svetu veljati še strožja pravila zasebnosti.