Jesenski mediteranski izlet 2022

Preventivna in funkcionalna medicina

SKUPAJ NA IZLETU

Na jesenskih preventivnih pregledih so naši zdravniki marsikomu svetovali mediteransko dieto in način življenja. Zato smo vse, ki so se udeležili preventivnih pregledov, tokrat povabili na enodnevni mediteranski izlet.
Skupaj smo partnerji na dolgi vseživljenjski poti ohranjanja zdravja in sreče.
Štanjel

ČAROBNO LEPA VEDUTA

Obiskali smo Štanjel, naselbino s pomembno vlogo že vse od prazgodovinskega obdobja ter iz časa zgodnjega in poznega Rima.

Danes je ta kraški biser znan zaradi svoje strnjene vasi, ujete med obzidje in slikoviti grad, ki kot dragocena ogrlica krasi kraško vzpetino.

Dobro razpoloženi smo se družili in uživali v lepih in prostranih razgledih z vrha griča, z razglednega stolpa in ploščadi vaške cerkve, s čudovitega vrta …

Mediteranski način življenja ni samo primerna dieta, temveč sproščeno uživanje v življenju, kot ponuja se samo. V izbrani družbi ter z oblico veselja in žitkov.

V Štanjelu je živel in ustvarjal sloviti arhitek Maks Fabiani. Njegova najbolj znana zapuščina v Štanjelu je Ferrarijev vrt, ki je nastal kot dopolnitev Vile Ferrari

Maks Fabiani je Ferrarijev vrt zasnoval terasasto, po strukturi starega Štanjela. Na terasah so bili zasajeni zelenjavni in cvetlični vrtovi, drevje je bilo večinoma sredozemskih vrst.

Arhitekt se je pri gradnji prilagajal legi in obliki terena. Uporabljal je tako tradicionalne, za kraško pokrajino značilne kamnite podporne zidove in stopnišča, kot tudi elemente, ki s Krasom nimajo nič skupnega, odražajo pa ideale tistega časa. Tako so nastali razgledni paviljon, vodometi, umetna votlina … Najbolj prepoznaven del vrta pa je ovalni bazen z otočkom, v katerega je pritekala voda iz zapletenega vodovodnega sistema.

Mediteranska dieta

Če obstaja ena tako imenovana dieta, ki je splošno priznana zaradi svojih zdravstvenih koristi, je to sredozemska dieta. Prinaša množico koristi za zdravje, vključno z izgubo teže, zdravjem srca in možganov, preprečevanjem raka ter preprečevanjem in nadzorom sladkorne bolezni.

Mediteranski režim je bolj prehranjevalni vzorec kot dieta z omejenim vnosom kalorij in poudarja veliko zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic, semen in rib, z obilno uporabo oljčnega olja, zmerno količino mlečnih izdelkov in nizko količino rdeče meso – način prehranjevanja, ki je pogost v sredozemskih državah, kot so Španija, Italija, Grčija in tudi Slovenija. Izogibati se moramo predelani hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob (pomislite: salame, paštete, čips, piškoti, torta, beli kruh, beli riž in podobno). Med obroki v družbi spijemo še malo rdečega vina. Mediteranski vzorec se osredotoča na uživanje hrane in pijače z najdražjimi, poleg tega pa še redna fizična aktivnost in vedno zmernost.

Osem znanstveno dokazanih prednosti mediteranskega načina življenja:

  1. Sredozemska prehrana lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni
  2. Sredozemska prehrana lahko zmanjša tveganje za možgansko kap pri ženskah
  3. Sredozemska prehrana lahko prepreči upad kognitivnih sposobnosti in Alzheimerjevo bolezen
  4. Sredozemska prehrana lahko pomaga pri izgubi in vzdrževanju telesne teže
  5. Sredozemska prehrana lahko prepreči sladkorno bolezen tipa 2
  6. Ljudem z revmatoidnim artritisom lahko koristi sredozemska prehrana
  7. Ali živila v sredozemski prehrani ščitijo pred rakom?
  8. Nekatera živila v sredozemski prehrani lahko olajšajo depresijo

Po sprehodu in klepetu v Štanjelu se nam je že kar malce lačnim in žejnim prileglo slastno kosilo na jesenskem kraškem soncu.

V Gostilni Ruj nas je čakalo pravo mediteransko kosilo, kot ga priporočajo zdravniki specialisti iz ordinacij Studio R.

Sredi lepe kraške pokrajine, skrita med Sežano in Dutovljami, je skrita Gostilna Ruj. Sicer preprostim in zdravim kraškim jedem chef Peter Patajac doda kreativni in že skoraj umetniški navdih. 

Michelinova izbira je navdušila tudi nas in dokazala, da je tudi zdrava hrana lahko izvrstna.

Albuminska skuta s zelišči in kuhanimi paradižniki v oljčnem olju
Gobova mineštrica z lovorjem
Rolada piščančjih prsi nadevana s suhimi slivami in cvetovi koromača, polenta “trdinka” mleta na kamen
Kostanjev musse z mariniranimi jabolki v zvezdnem janežu in hrustljavi oreščki
Koper

NAŠE Morje

Popoldne smo obiskali še slovensko obalo in se nadihali morskega zraka.

Koper, s svojo pestro zgodovino od sredine 2. tisočletja pr. n. št. kaštelirjev, preko Rimljanov, Benečanov, Francoskega in Avstroogorskega cesarstva, Italije in Jugoslavije, nas je pričakal v lepem sončnem dnevu.

Zakaj smo zaradi obale srečnejši in bolj zdravi? Naša povezanost z obalo je v svetovni in domači literaturi in po kulturi nesporna. Že dolgo ustvarja prepričanje, da je življenje ob morju nekako bolj zdravo in veselo. Ali je za tem kaj resnice ?

Ni lepšega občutka, kot ko ste na poti proti obali in se morje končno prikaže. Prvi pogled na lesketajočo se vodo, prvi vdih svežega morskega zraka in občutek stopiti na pesek so za vse nas nekaj posebnega.

Študije so odkrile, da imajo ljudje, ki živijo bližje obali, boljšo stopnjo zdravja, dobrega počutja in sreče. Ljudje, ki obiščejo obalo vsaj dvakrat tedensko, imajo boljše splošno in duševno zdravje”

Zrak okoli vode je nabit z zdravimi negativnimi ioni. Verjetno še nikoli niste slišali za zdrave negativne ione, toda ko te negativne ione vdihnete, imajo tako zdrav učinek na vaše telo, saj pomagajo pri vsem, od stresa do ravni energije. Ne samo, da pospešijo vašo sposobnost absorpcije kisika, ampak tudi naravno povečajo raven serotonina, ključnega hormona, ki stabilizira vaše razpoloženje, občutke dobrega počutja in sreče. Prav tako očistijo zrak alergenov v zraku, kot so cvetni prah, spore plesni, bakterije in virusi. Zato je lahko globok vdih med sprehodom po plaži tako dober občutek in se lahko takoj počutite bolje.

Galerija slik vseh, predanih mediteranskemu načinu življenja